Rabarbarowy zawrót głowy

Rabarbar – często błędnie nazywane owocem warzywo, które od pokoleń zachwyca swoim smakiem. To świetna baza do potraw, zwłaszcza deserowych.

Rabarbar to bylina z rodziny rdestowatych, pochodząca z Azji (wschodnia Rosja, Mongolia i Chiny), która została naturalizowana na całym świecie w strefie umiarkowanej. Do Europy rzewień, bo taką inną nazwę nosi nasz bohater, dotarł już w XVI w. Co ciekawe, choć w przeważającej części świata jest uznawany za warzywo, Amerykanie zaliczają go do warzyw. Kto ma rację? Trudno ocenić. Może osiągać nawet do 2 m wysokości. Spożywane są przede wszystkim jego ogonki listne. Rabarbar kędzierzawy, bo to właśnie ta spośród 60 odmian rabarbaru jest najbardziej popularna, jest źródłem witaminy A, C i E, a także potasu, fosforu, kwasu foliowego i błonnika. Wpływa korzystnie na układ krążenia, walkę z cukrzycą i otyłością, obniża cholesterol, poprawia wzrok, zapobiega schorzeniom wątroby. Uwielbiany jest przede wszystkim za cierpki smak, który w połączeniu np. ze słodkim ciastem, tworzy świetną harmonię.

Można zajadać się nim na surowo. Któż z nas nie maczał go w cukrze będąc dzieckiem? To także świetny dodatek do ciast – kruche lub drożdżowe z rabarbarem to wiosenny król wypieków. Kompot z rabarbaru to idealne orzeźwienie. Rabarbar może być również dodatkiem do sosów i wina. Rabarbarowych inspiracji nie brakuje w Restauracji Kaczka i Wino. Koniecznie odkryjcie je sami.